Tedros & Gates

Public Private Partnership & de WHO

Directeur-generaal van de World Health Organization Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft op zaterdag 1 juni medegedeeld dat de wijzigingen van de IHR zijn goedgekeurd. De uitkomsten zullen leiden tot een verdere versteviging van Public Private Partnership (PPP).
Tedros speelde een rol in het bevorderen van PPP bij zowel VN als WHO. Terugkerend bij Tedros’ netwerkactiviteiten zijn Bill Gates en aan Gates gelieerde organisaties als GAVI, Global Fund, BMGF en CEPI.

2005-2012
Minister van Volksgezondheid en GAVI

Tedros was minister van Volksgezondheid in Ethiopië van 2005-2012.
In 2008 ondertekende Tedros namens Ethiopië het IHP+ compact (later UHC2030) waarvan GAVI en de Global Fund belangrijke partners zijn, ze hebben ook een plek in het bestuur.

In deze periode zat Tedros zowel in de Ethiopische regering als in de GAVI-board. Een jaar later, in 2009, werd hij chair van de Global Fund.


bron: gavi.org

Bill & Melinda Gates Foundation

De Bill & Melinda Gates Foundation is key partner van zowel GAVI als de Global Fund. Deze organisaties werden beiden gelanceerd in Davos.

Op de site van GAVI staat o.a. vermeld dat Tedros bestuursvoorzitter is geweest van de universiteit van Addis Ababa.

In 2014 kreeg Bill Gates van deze universiteit van Addis Ababa een eredoctoraat, Tedros was inmiddels minister van Buitenlandse Zaken.


bron: aau.edu.net

2013
Minister van Buitenlandse Zaken
Verenigde Naties & de AAAA

In 2012 werd Tedros minister van Buitenlandse Zaken. In 2013 leidde hij, als voorzitter van de Executive Council van de Afrikaanse Unie, de onderhandelingen voor de Afrikaanse ‘Agenda 2063‘. Hij was ook voorzitter van de AU contact group voor de VN.
Op onderstaande foto is Tedros te zien bij de opening van de New Office Facility van de UN Economic Commission for Africa in Addis Ababa, 2014.

bron: media.un.org

2015
Addis Ababa Action Agenda
Financing for Development – Agenda 2030

Minister Tedros leidde in 2015 de Third International Conference on Financing for Development waarbij de Addis Ababa Action Agenda (AAAA) werd aangenomen.
De AAAA was de derde overeenkomst voor Financing for Development, na de Monterrey Consensus (2002) en de Doha Declaration (2009), en essentieel voor Agenda2030.

2015:

bron: un.org

Voor meer over de Addis Ababa Action Agenda:
Partnerschap en financiering van Agenda2030

2017
Directeur-generaal van de WHO
WHO-Transformation

Op 1 juli 2017 werd Tedros Adhanom Ghebreyesus directeur-generaal van de WHO. De WHO presenteerde later die maand de ‘WHO Transformation Agenda‘ in het kader van Agenda2030.

bron: who.int

In november 2017 plaatste Tedros een tweet over zijn ontmoeting met Klaus Schwaub en over ‘shaping the future of global health’:

2018
Oprichting Global Preparedness Monitoring Board (GPMB)

Tedros en Jim Yong Kim van de World Bank richtten in 2018 de GPMB op.
Brundtland werd co-chair en Kaag is bestuurslid geweest van de GPMB.

bron: who.int

2019
PPP-ontwikkelingen in het jaar voor de pandemieverklaring

Strategisch Partnerschap VN en WEF
In het strategisch partnerschap dat VN en WEF in 2019 ondertekenden staat ook samenwerking op het gebied van gezondheid en van financiering van Agenda2030 beschreven: ‘Financing the 2030 Agenda: The UN-Forum partnership will focus on aligning financial systems and accelerating finance flows toward the 2030 Agenda and the Sustainable Development Goals.’.
Als VN-agentschap maakt ook de WHO deel uit van deze overeenkomst

Global Action Plan van de WHO
Tedros zette verschillende ontwikkelingen in gang voor de WHO-Transformation, o.a. op het gebied van PPP:
New approach to innovative partnerships
To achieve the ambitious targets in GPW13, a new approach to partnerships is essential. Under Dr Tedros’s leadership, WHO has strengthened its relationship with traditional multilateral partners through the Global Action Plan for Healthy Lives and Well-Being for All, and expanding its engagement with civil society”

bron: who.int

GAVI en The Global Fund zijn belangrijke partners van het GAP:

bron:who.int – Global Action Plan

Science Division
Als onderdeel van de WHO-Transformation werd in 2019 de Science Division opgericht.
‘The Science Division harnesses the power of science and innovation. It provides global leadership in leveraging the best scientific evidence to improve health and promote health equity for all.

Preparedness, snelheid en innovatie zijn speerpunten. Organisaties als o.a. BMGF en GAVI zijn donateurs van (projecten van) de onderzoeksinstituten van de Science Division.

Event201 – aanbevelingen in PPP
Op 18 oktober 2019 organiseerde de Centre for Health Security Event201 .
In de verklaring die uit deze fictieve tabletop exercise is voortgekomen staan zeven aanbevelingen, o.a. over vaccinproductie en de bestrijding van desinformatie, waarbij in PPP moeten worden samengewerkt:
Public-private cooperation for pandemic preparedness and response

bron: centerforhealthsecurity.org

2020
Pandemieverklaring – vaccinproductie en PPP

Act-Accelerator, versnelde vaccinproductie
Nadat COVID19 op 11 maart 2020 tot pandemie werd verklaard werd in april de ACT-Accelerator gelanceerd, voor versnelde ontwikkeling van testen, middelen en vaccins.
De ACT-accelerator is een samenwerkingsverband van o.a. WHO, BMGF, GAVI, Global Fund en CEPI, en onderdeel van COVAX (van CEPI, GAVI en WHO), een organisatie voor het verspreiden van vaccins.

Gates Foundation
Op de site van het WEF beschrijft Bill Gates op 25 april 2020 de activiteiten van de Gates Foundation (BMGF) in samenwerking met WHO, regeringen en private sector:

bron: weforum.org

Immunization Agenda 2030 (ia2030)
In augustus 2020 werd de Immunization Agenda 2030 aangenomen bij WHA73, door lockdowns op afstand, via een ‘silence procedure‘.
Deze agenda gaat uit van immuniteit via vaccinaties voor iedereen.
ia2030 is opvolger van het Global Vaccine Action Plan (GVAP), die door de Bill and Melinda Gates in 2010 in Davos werd gelanceerd en later door de WHO werd aangenomen.

Gates verkiest vaccinatie boven natuurlijke immuniteit
Bill Gates legt bij de Munich Security Conference (2022) uit dat de bevolking van Afrikaanse landen natuurlijke immuniteit heeft ontwikkeld door de Omicronvariant. Hij zegt ook dat dit ernstige ziekte heeft voorkomen en zich sneller heeft verspreid dan de vaccins. Hij pleit vervolgens voor snellere vaccinontwikkeling.

Sadly, the virus itself, particularly the variant called Omicron, is a type of ‘vaccine’. That is, it creates both B-cell and T-cell immunity, and it’s done a better job of getting out to the world population than we have with vaccines’ (1:45) – ‘.., those risks are now dramatically reduced because of that infection exposure..’ (2:32)

2021 – Tedros herkozen

Tedros werd in 2021 opnieuw gekozen, hij was de enige genomineerde:
A single candidate was proposed by the Member States listed below by the 23 September 2021 deadline: Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, who is the incumbent Director-General.
Permanent Vertegenwoordiger van de VN Monique van Daalen schreef hiervoor deze (standaard-)brief.
Op de CV van Tedros bij deze nominatie wordt zijn bestuurslidmaatschap van GAVI niet vermeld.

2023 – GPMB
Hervormingen in Manifesto for Preparedness

De Global Preparedness Monitoring Board van WHO en Wereldbank publiceerde in 2023: ‘A Manifesto for Preparedness‘.
Hierin worden belangrijke initiatieven en hervormingen van 2023 opgesomd, waaronder de versnelde ontwikkeling van vaccins, de ‘100 days mission‘.

bron: who.int

Bijwerkingen
Bill Gates over het compromis m.b.t. de gezondheid bij versnelde handelsvergunningen voor vaccins:

2024 – Public Private Partnership
Samenwerking met het WEF &
IHR-wijzigingen

Davos: samenwerking WHO en RVMC van het World Economic Forum
Op 17 januari 2024 sprak Tedros bij het World Economic Forum in Davos o.a. over: mRNA Technology Transfer Hub – WHO Health Technology Access Pool – ‘African Vaccine Manufacturing Accelerator, recently endorsed by the GAVI Board and the Africa CDC’ – en WHO’s World Local Production Forum (onlangs in Den Haag).
Tot slot gaf hij aan uit te kijken naar de samenwerking met het RVMC, het Regionalized Vaccine Manufacturing Collaborative (onderdeel van het World Economic Forum), dat zijn toespraak organiseerde:

bron: who.int, toespraak bij het WEF in Davos


bron: weforum.org

IHR-wijzigingen
Op 1 juni zijn wijzigingen van de IHR goedgekeurd bij de 77e World Health Assembly. De wijzigingen zullen PPP verder verstevigen, o.a. door voortdurende waakzaamheid en ‘preparedness’ voor te schrijven, waarvoor allerlei middelen en diensten (‘core capacities‘) nodig zullen zijn, en waarvoor een Coordinating Financial Mechanism zal worden opgericht.

Zie ook:
Pandemiewetgeving – waar blijven de stukken voor WHA77?

IHR-Transformatie


Kan Public Private Partnership worden beschouwd als geïnstitutionaliseerde belangenverstrengeling?
Is voortdurende waakzaamheid een verdienmodel?
Leiden innovatie als speerpunt en PPP als verdienmodel tot onnodige medicalisering en beperking van burgers?
Wat zijn de gevolgen van het PPP-model voor de rol die de WHO wil innemen bij het bestrijden van desinformatie en misinformatie?

Veel critici herkennen in Public Private Partnership een fascistisch model.
Hoe kijken kabinet en Tweede Kamer hier tegenaan?
Waarom is er geen inspraak en geen democratisch debat geweest over de ontwikkeling van het PPP-model en de versnelling hiervan door Agenda2030?

Waarom heeft Nederland in 2021 alleen Tedros genomineerd voor de post van directeur-generaal van de WHO?
Waarom stond zijn eerdere bestuurslidmaatschap van GAVI niet op de CV vermeld die bij zijn nominatie op de WHO-site is geplaatst?
Wat is de invloed van Bill Gates op het gezondheidsbeleid als sleutelfiguur van organisaties als de BMGF, CEPI, GAVI en de Global Fund, als PPP bij Agenda2030 uitgangspunt is?

Extra bronnen


bron: who.int

2012 – Tedros in 2012 bij de London Summit on Family Planning – Bill & Melinda Gates Foundation
Delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *