Het World Economic Forum is vooral bekend vanwege de ‘Great Reset’ (2020). Andere ontwikkelingen die het WEF aanjaagt zijn de Fourth Industrial Revolution (2016) en Globalization 4.0 (2019).
De slogan van het WEF is ‘Committed to improving the state of the world’. Zij noemen zichzelf dé internationale organisatie voor Public Private Partnership.
In een samenwerkingsovereenkomst die de Verenigde Naties en het World Economic Forum op 13 juni 2019 zijn aangegaan is overeengekomen dat zij samen zullen werken aan de versnelde implementatie van Agenda 2030.
Het forum praat niet alleen in Davos over ideeën voor de toekomst, maar werkt als een ‘platform for impact’, bestaande uit verschillende sub-platforms, aan vele verschillende projecten in het kader van deze agenda.
Uit institutional brochure ‘A platform for impact’
(bron: World Economic Forum)
Bronnen bij bovenstaande screenshot: fedlex.data.admin.ch en admin.ch De overeenkomst van 23 januari 2015 tussen Zwitersland – WEF, waarin onder meer volledige vrijheid van handelen en vrijstelling van belastingen aan het WEF worden gegeven - fedlex.data.admin.ch en admin.ch Samenwerkingsovereenkomst tussen Verenigde Naties en World Economic Forum, 13 juni 2019 - Bericht bij weforum.org en de overeenkomst zelf ('The United Nations-World Economic Forum Strategic Partnership Framework for the 2030 Agenda')
18 WEF-Platforms
Het WEF als ‘platform for impact’ bestaat uit verschillende (sub-)platforms. Deze platforms zijn netwerken bestaande uit een WEF-team en partners. Zij geven in Public Private Partnership vorm aan projecten voor de ontwikkeling van de verschillende WEF-thema’s: de vierde industriële revolutie, globalization 4.0 en de grote herstart. Deze thema’s zijn onderdeel van de implementatie van Agenda 2030.
Uit institutional brochure ‘A platform for impact’
(bron: World Economic Forum)
Platforms worden ondersteund door deskundigen uit de
‘Global Future Councils‘ van het World Economic Forum
Op de website van het WEF zijn 18 platforms te vinden, waarvan er dertien een naam hebben die begint met ‘Shaping the future of..’.
Voorbeelden van platforms zijn:
- CNES – Centre for the New Economy and Society
- Covid action platform
- Centre for Nature and Climate
- Shaping the Future of consumption
- Shaping the Future of Digital Economy and New Value Creation
De Grote Herschikking
De toekomst van werk en onderwijs zal er volgens het World Economic Forum geheel anders uit moeten zien.
Het platform dat zich hiermee bezighoudt is het CNES:
Centre for the New Economy and Society onder leiding van Saadia Zahidi.
Het CNES heeft sinds 2016 een aantal ‘The Future of jobs’ reports uitgebracht (2016, 2018, 2020), lanceerde in januari 2020 het project ‘The Reskilling Revolution‘ en organiseerde vervolgens ‘Jobs Reset Summits’ (2020, 2021).
De ‘herschikking’ van banen en werknemers, ‘The Great Reshuffle‘, wordt omschreven als een logische consequentie van ‘The Great Resignation’, massaal vertrek van werknemers als gevolg van lockdowns.
What is the 'The Great Resignation', 'a phenomenon that describes record numbers of people leaving their jobs after the COVID-19 pandemic ends' Bron: weforum.org
What is the Great Reshuffle and how is it affecting the jobs market? ' It started off as “the Great Resignation” – swathes of workers inspired, or driven, by lockdowns to quit heir jobs.' Bron: weforum.org
Voor deze grote herschikking moeten burgers anders opgeleid en soms omgeschoold worden.
Hiervoor werkt het CNES in publiek-private samenwerking onder meer aan de volgende projecten:
– De Reskilling Revolution
– Education 4.0 Alliance
Partners van het Centre for the New Economy and Society zijn onder andere:
- Amazon
- Bloomberg
- Bill & Melinda Gates Foundation
- Deloitte
- IBM
- Intel
- Johnson & Johnson
- Merck
- Microsoft
- Open Society Foundations
- Randstad
- Royal DSM
- Sanofi
- Shell
- Siemens
- Unilever
Meer partners van de CNES: weforum.org
Het CNES is één van de 18 verschillende platforms. Elk van deze platforms werkt met partners in publieke-private samenwerking aan verschillende projecten.
Kunnen de 18 WEF-platforms worden beschouwd als uitvoerende organen van Agenda 2030? Worden de projecten van het CNES en van andere WEF-platforms in de Tweede Kamer besproken? Klopt de indruk dat grote corporaties, in deze platforms van publiek-private samenwerking, oververtegenwoordigd zijn? Op basis waarvan worden de deskundigen in de Global Future Councils, die de platforms ondersteunen, aangesteld? Waarom is er geen/nauwelijks media-aandacht voor de projecten van de World Economic Forum platforms, zoals de Reskilling Revolution en Education 4.0 van het CNES?
Vraagtekens.net geeft geen duiding of meningen, maar verzamelt officiële bronnen, stelt vragen en nodigt onderzoeksjournalisten en kamerleden uit dit nader te onderzoeken.
Bron: Fedlex.data.admin.ch,
uit overeenkomst 2015, Zwitserse overheid en WEF
Extra links
- World Economic Forum Managing Board
- Global Future Councils, weforum.org
(deskundigen die de WEF-platforms ondersteunen) - ‘Network of Global Future Councils 2019-2020’, annual report 2019-2020 van de Global Future Councils Network.
- Publicatie ‘Towards a Reskilling Revolution’, januari 2019, weforum.org
- ‘The Reskilling Revolution: Better Skills, Better Jobs, Better Education for a Billion People by 2030’, artikel 22 januari 2020, weforum.org
- ‘How COVID-19 can change work for the better – the World Economic Forum’s Saadia Zahidi on the Jobs Reset Summit, 19 oktober 2020’, weforum.org
- How does the forum work, weforum.org
- The UN Resident Coordinator system, UN Sustainable Development Group
(naar aanleiding van onderstaande afspraak uit de samenwerkingsovereenkomst tussen VN en WEF)
3 gedachten over “World Economic Forum – Shaping The Future & de Grote Herschikking”