Pact for the future | Verenigde Naties

Summits in voorbereiding op een pact voor de toekomst

Op 18 en 19 september vindt de 2023 SDG Summit van de Verenigde Naties plaats. Deze summit is onderdeel van de ‘Road to the Summit of the Future‘. Bij de Summit of the Future in 2024 zal een ‘Pact for the Future‘ worden aangenomen.
Dit is overeengekomen in resolutie 76/307 bij agendapunt 124, ‘Strengthening of the United Nations system’, van VN’s 76e jaarvergadering:


bron: un.org -> resolutie A/RES/76/307 (bovenaan)

2023 SDG Summit
Marking the mid-point of the implementation of the 2030 Agenda, the SDG Summit in 2023 will be convened on 18-19 September 2023 to “mark the beginning of a new phase of accelerated progress towards the Sustainable Development Goals
bron: un.org

Beleidsvoorstellen van de VN

Vooruitlopend op de summit van 18 en 19 september heeft Antonio Guterres 11 beleidsvoorstellen gepubliceerd. Voorbeelden zijn policy brief no. 7 ‘International financial architecture’, no.8 ‘Information integrity’ en no. 11 ‘United Nations 2.0’.

De voorstellen zijn een verdere uitwerking van Our Common Agenda ter voorbereiding op het Pact for the Future (2024)

11 Policy briefs

bron: un.org

De SDG Summit is, evenals VN’s 78e jaarvergadering, onderdeel van de General Assembly High Level Week 2023.
Het is niet duidelijk wie namens Nederland betrokken is bij de SDG Summit. Op de website van de rijksoverheid staan data vermeld van kabinetsleden bij de 78e Algemene Vergadering, ná 19 september.
Nederland staat in het programma van de summit vermeld bij ‘Dialogue 4 “Strengthening integrated policies and public institutions for achieving the SDGs”’. Nederlandse namen zijn in het gedetailleerdere programma niet te vinden.
Vermeld wordt o.a. dat Justin Trudeau een keynote speech zal geven (naast premier van Canada is hij ook Young Global Leader van het WEF en co-chair van de Sustainable Development Goals Advocates group)

WEF, de G20 en de SDG-summit

Parallel aan de Summit van de Verenigde Naties vinden, eveneens in New York, de Sustainable Development Impact Meetings van het World Economic Forum plaats. VN en WEF werken samen om de implementatie van Agenda2030 te versnellen en het WEF organiseert sinds 2017 Summits, parallel aan de VN-jaarvergaderingen, in het kader van de SDG’s.

In 1998 is bij het WEF het idee van de G20 ontstaan.
Ook de G20 zet zich in voor Agenda 2030 en de Summit of the Future en heeft dit onlangs in de G20 New Delhi Leaders’ Declaration vermeld.bron: g20.org


bron: weforum.org, jubileumboek, zie 1998

A new Global Financing Pact

Een belangrijk aspect bij de SDG’s, en bij het toekomstige Pact for the Future, is de financiering van Agenda2030. Hierbij spelen o.a. de ‘SDG Stimulus’ en een nieuw financieringspact een rol. In juni organiseerde de VN in samenwerking met Frankrijk en India de Summit for a New Global Financing Pact.
partners waren onder andere de Bill and Melinda Gates Foundation, Open Society Foundations, de Rockefeller Foundation en Bloomberg Philantropies, dit is onderaan deze pagina te lezen

Een tijdlijn met de komende onderhandelingen over dit pact is te vinden bij Focus2030. Een gedeelte uit deze tijdlijn:

bron: focus2030.org

zie ook Partnerschap en financiering van Agenda2030 over o.a. de Addis Ababa Action Agenda, de Addis Tax Initiative en de rol van Black Rock bij de Task Force on Climate-related Financial Disclosures van de Financial Stability Board


Wie neemt er namens Nederland deel aan de SDG-Summit? 
Klopt het dat de besproken onderwerpen, bij de dialogen van de SDG-summit, niet op de agenda van de 78e jaarvergadering staan? 
Wat is de invloed van partners uit de financiële wereld en het bedrijfsleven op de verschillende onderhandelingen richting een 'Pact for the future'? 

Gaan reguliere media nog aandacht besteden en de SDG-Summit en de Summit for the Future? 
Wordt er in de Tweede Kamer debat gevoerd over de policy briefs die door de VN zijn voorgelegd ter bespreking bij de SDG Summit, in voorbereiding op het opstellen van het Pact for the Future?

Extra bronnen


bron: un.org

SDG Summit 2023 – High Impact Initiatives

Secretary-General on the Our Common Agenda policy briefs for the Summit of the Future – VN web TV


GESDA
The Geneva Science and Diplomacy Anticipator
Gevestigd in Geneve (evenals het tweede hoofdkantoor van de VN, het hoofdkantoor van het WEF en vele andere supranationale organisaties) is de organisatie GESDA. Deze houdt zich bezig de wetenschap rond revolutionaire technologische ontwikkelingen en adviseert o.a. de VN m.b.t. Agenda 2030.

Special Briefing United Nations Office at Geneva – GESDA

Board of directors met o.a. Jeremy Farrar (Wellcome Trust) en Fabiola Gianotti (CERN)


bron: admin.ch

GESDA, ‘why Geneva?’

bron: gesda.global, ‘how it all started’, onder ‘Why Geneva’

Keynote bij de openingssummit van GESDA,
door Maria-Francesca Spatolisano namens de VNbron: un.org

GESDA – event in samenwerking met het Graduate Institute
39:20:so we’re going to make organisms that nature couldn’t. I don’t know what those will be, we’ll be shocked and surprised. There’s a giant economic driver for this’.. ‘There’s a giant economic driver to push these technologies forward’ 

GESDA werkt samen met het invloedrijke Graduate Institute.
zie ook het bericht Wetgeving maatregelen infectieziektenbestrijding over dit instituut

Co-chairs Melinda Gates en Jack Ma van de High-level Panel on Digital Cooperation van de Verenigde Naties.

Zie ook policy brief no. 5, A Global Digital Compact

What is the UN General Assembly? – artikel van het World Economic Forum

‘Pledge to strengthen global governance’
uit een resolutie aangenomen bij de 76 Algemene Vergadering van de VNbron: un.org, A/RES/76/307

Delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *